U bevindt zich hier: Home

Zwerfstenen

 

 Samenstelling: Peter Hofstee, Kootstertille.

 

 

Website van het  IJstijdenmuseum over zwerfstenen.

Mensen tonen interesse in datgene, wat we in de bodem vinden. Zwerfstenen vormen een deel van die vondsten. Zwerfstenen zijn een wezenlijk bestanddeel van de bodem in Noord Nederland. Wij, u en ik, rapen die zwerfstenen op en zijn nieuwsgierig naar de herkomst en soms ook naar de soort . Steeds meer mensen melden zich dan ook met zwerfsteen vondsten bij de medewerkers van het IJstijdenmuseum. Ze zijn nieuwsgierig  en stellen vragen over de zwerfsteenvondsten die ze hebben gedaan.
Met deze website denken we de mensen die interesse hebben in zwerfstenen op weg te helpen en meer inzicht te laten krijgen in het zeer gevarieerde zwerfsteenpalet, dat in een verre ijstijd vanuit Scandinavië naar Noord Nederland is gekomen. Uiteraard verwachten we dat de site voor verzamelaars een hulpmiddel wordt bij het determineren van vondsten. Wat dat betreft zien we deze website dan ook als een soort kennisnet.
Het uitgangspunt bij het samenstellen van de site is te laten zien welke soorten stenen we in Noord-Nederland kunnen vinden. Het aanbod varieert van steensoorten die we dagelijks tegenkomen, zoals vuurstenen en zandstenen, tot soorten die slechts een enkele maal in Nederland zijn gevonden en waarvan een vondst een grote zeldzaamheid is, zoals bijv. Orbiculieten. Dit betekent, dat we op de website niet alleen zwerfstenen laten zien die in Nederland zijn gevonden maar ook gebruik maken van zwerfstenen gevonden in Duitsland en Denemarken. Bij het onderdeel “Gidsgesteenten” laten we een aantal “gesteentemonsters” zien. Dit zijn stukken steen, die afkomstig zijn van vaste rotsen in het gebied van herkomst van een bepaald type gesteente. Ze worden aangeduid als “Rots”.
Hoewel we ons best hebben gedaan om alle stenen een correcte benaming te geven en de voornaamste kenmerken goed hebben beschreven, zal het ongetwijfeld voorkomen, dat men het met naam en aanduiding van bepaalde zwerfstenen niet eens is. Meningsverschillen komen in Stenenland geregeld voor en we zullen met andere zienswijzen zeker ons voordeel kunnen doen, vooral ook omdat we streven naar een “site in beweging”. Dit betekent, dat we in de fotoseries van zwerfstenen af en toe foto’s zullen vervangen en andere, nu nog niet beschreven soorten aan de site zullen toevoegen.
Ten slotte. Wilt u niet alleen maar foto’s? In het IJstijdenmuseum zijn permanent tentoonstellingen van zwerfstenen die u tonen wat er is te vinden en wat er al is gevonden.

Verdere belangstelling voor museum en artikelen? Klik dan hier

 

 

 

 

Voor de realisatie van het theoretisch gedeelte van de site is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

 

Bräunlich. M. Website: Kristallin.de
Hellinga. W.T. Elzeviers Zwerfstenengids
Hesemann. J. Kristalline Geschiebe der nordischen Vereisungen.
Rudolph. F Strandsteine./Noch mehr Strandsteine.
Schulz. W. Geologischer Führer für den norddeutschen Geschiebesammler.
Smed. P/Ehlers J. Steine aus dem Norden.
Vinx. R Gesteinsbestimmung im Gelände.
Vinx. R Steine an Deutschen Küsten
Wilske. H. Website: Strand und Steine.de
Zandstra. J.G. Noordelijke kristallijne gidsgesteenten.
Zandstra. J.G. Platenatlas van noordelijke kristallijne gidsgesteenten.

 

 

Copyright. Het kopiëren van foto’s of tekst voor strikt privégebruik is toegestaan. Voor commercieel gebruik is in alle gevallen toestemming nodig van het bestuur van het IJstijdenmuseum.

 

Statistieken

Totaal bezoekers: 221007
Bezoekers vandaag: 124
Bezoekers gisteren: 73
Bezoekers afgelopen maand: 4869